Manga er det japanske ordet for «tegneserier», helt kort, enkelt og greit. I Japan er tegneserier siden sin begynnelse blitt betegnet som en egen kunstart. Kunstnerne bak disse seriene, som er små kunstverk i miniatyr, blir ofte sett opp til og er svært kjente. Manga er japanske tegneserier og når de oppnår nok anerkjennelse utvikles de ofte videre til anime, som da er japanske animasjoner som går enten på TV eller kino i Japan. Anime kan også bli gjort om til manga, men det er ytterst sjeldent det skjer.

Opprinnelse

Kunstneren Katsushika Hokusai regnes som skaperen av manga, og utga en rekke volum av tegneserier mellom 1814 og 1878. Han var den første som brukte uttrykket manga. Han ga ut over 15 volum på den tiden han holdt på, og det var en hel rekke forskjellige motiver i fokus. Alt fra guder, natur, dyr til monstre og historiske personer. Mangaen Katsushika Hokusai skapte er langt ifra de tegneseriene vi kjenner til i dag. De klassiske kunstverkene hadde her ikke historier eller actionfylte scener vi nå forbinder manga med.

Kjente produksjoner

PokemonJapan har produsert så mange kjente anime- og manga-serier at du helt sikkert har hørt om noen av dem – selv om du ikke er så interessert i japansk kultur. Helt i topp har vi selvfølgelig Pokemon, som er en av verdens mest kjente animer. I Japan kan vi nok også si at serier som Naruto, Bleach og One Piece er på lik linje som Pokemon. I de store byene og turiststrøkene kan vi se figurer fra disse kjente seriene overalt – på alt fra t-skjorter, bøker og matretter.

Det er også en rekke filmer eksportert fra Japan som har gjort det stort i utlandet, og tjent godt på kinobilletter og DVD-er. Fra Studio Ghilbi har vi titler som Spirited Away, My Neighbor Totoro, Ponyo, The Wind Rises og When Marnie Was There. Andre titler som Your Name? Grave of the Fireflies og Summer Wars er andre filmer fra Japan som er verdt å sjekke ut. I likhet med Disney, kan mange japanske animer fungere for alle aldre. Dette er filmer som kan imponere en 6-åring, så vel som en 30-åring.

Moderne manga og anime

future animeI dagens Japan så er ikke manga særlig høyt respektert som en fritidshobby, men er fortsatt er det svært populært blant ungdommen. Manga og anime er også en stor eksportvare for landet. Det er ikke bare Pokemon og Dragonball Z som har gjort det stort i utlandet, og mange serier har gjort store ting for økonomien. Det ukentlige salget av manga er tilsvarende det årlige salget av amerikanske tegneserier. Når det gjelder anime har den teknologiske revolusjonen og nye teknikker gjort store ting for markedet.

Hvem er målgruppen?

Manga er som tegneserier generelt – det finnes noe for enhver smak og aldersgruppe. Japan klassifiserer også mangaen etter ulike målgruppene. Den spenner fra Shōujo for jenter og unge kvinner, og Shōunen for gutter og ungdom. Manga og anime har for de fleste blitt sett på som tegneserier for små barn. Det finnes derimot en rekke filmer og serier som har fått internasjonal anerkjennelse for sine gode historier, fantastiske animasjoner og øye for detaljer. Studio Ghilbi, som produserer anime, har en rekke ganger blitt nominert til Academy Awards, Oscar og andre priser.