Japan er et land med en rik matkultur. Selv om mye av det som vises fra Japan ofte er ris og sushi, har dette landet mye mer å by på. På en reise fra Sapporo til Fukuoka vil man møte på mange ulike retter og regionale spesialiteter. Japan er som Norge et land med mye fjell, og ikke så mye dyrkbar jord. Mye av maten består derfor at sjømat, eller sesongbaserte matvarer som er lette å dyrke frem i det japanske jordbruket.

Siden Japan lenge var et meget isolert land har innbyggerne dyrket frem en spesiell matkultur uten påvirkning fra internasjonale kjøkken. I Japan er ofte måltidene basert på karbohydrater som en skål med ris eller ulike typer nudler som udon, soba eller ramen. Sammen med dette følger det også med en suppe kalt for miso. Som sideretter har japanere også normalt syltede eller friterte grønnsaker. Disse produktene kombineres ofte med sjømat som fisk, blekksprut, ål og skalldyr, som enten spises rått som sashimi eller fritert som tempura.

Traditional

Mat – ikke bare sushi

Sushi er unektelig en av de viktigste matrettene i Japan, selv om det for oss i Vesten kan virke som en klisjé da de fleste av oss forbinder Japan med nettopp sushi. Ordet sushi betyr ris med eddik. Risen, som er tilsatt riseddik, kombineres med rå fisk og grønnsaker, og kan kombineres på ulike måter. Maki er den mest populære typen sushi der risen rulles inn i tørket sjøgress, også kalt nori. Nigiri er den typen sushi som består av ris med en skive fisk på toppen.

Okonomiyaki er en rett fra Japan som kanskje ikke er like kjent i Norge. Dette er en type pannekake som er fylt opp av kål, løk og sopp. Denne pannekaken toppes med okonomiyaki-saus, og en soyabasert dressing. Okonomiyaki er både smakfull og lett å tilberede. Domburimono er en annen simpel rett fra Japan som vokser i popularitet. Dette er helt enkelt en bolle med ris dekket av forskjellige toppinger. Ved restauranter kan du ofte velge mellom kylling og egg, friterte reker, eller fritert svinekjøtt.

Drikke

Japan har en rekke verdenskjente drikkevarer. Vi har selvfølgelig matcha og grønn te, som godt for både gane og kropp. Japansk grønn te blir ofte servert med måltidene, og er lett tilgjengelig ved bordet ved de aller fleste restauranter. For barna som ikke liker grønn te, kan man ofte få en flaske med den populære japanske brusen Ramune. Brusen er kjent verden rundt for sin spesielle måte å bli åpnet på. Kommer du noen gang over brusen, bør du lese bruksanvisningen nøye, om den er på engelsk vel og merke.

Japansk alkohol er en annen ting som er verdt å teste ut. Den mest kjente drikken er nok Sake, som har en lang historie i Japan. Sake er en alkoholholdig drikke brygget på polert ris. Når gjæringen og resten av behandlingen er ferdig, tar det ofte mellom 6 til 12 måneder før drikken er klar for konsumering. Fra Japan har vi også en rekke kjente øl- og whisky-typer. Liker du alkohol er navn som Niizawa, Suntory Toki og Kirin Lager verdt å sjekke ut.