Japan og det japanske folk er ofte noe mange har en formening om, uten at de nødvendigvis har møtt særlig mange japanere. Når et land og en befolkning er så langt unna og fremmed for oss i nord, er det alltid lett å danne seg teorier om landet og menneskene der. I stedet for å bare gå og lure på hvordan japanernes kultur, språk, tradisjoner og levemåte egentlig er, skal vi se litt nærmere på hvordan japanerne lever livet sitt i byene og på landet.

Japan er et land hvor store deler av befolkningen bor i tettpakkede byer. Her er ofte leilighetene og husene små, mens livskvaliteten er høy. I Japan har befolkningen, som i mange andre land, gått fra å leve på landet til å trekke inn til byene. Selv om japanerne lever med moderne teknologi rundt seg, vil man fortsatt finne mange gamle tradisjoner i de japanske hjemmene. Tatami-matter, teseremonier og tradisjonell matlaging er fortsatt noe du vil finne rundt om i Japan. Dette er et land som omfavner både nye og gamle tradisjoner.

Livsstil og tradisjoner

tokyoDet kan ikke legges skjul på at japanerne har en mye mer stressende hverdag enn vi har i Norge, først og fremst dersom de bor i byene og er ute etter en høyere utdanning. Japan er blant landene med aller høyest selvmordsrate blant unge folk. Dette kan komme av høye forventninger fra eldre generasjoner, stort press på å komme inn på gode skoler og mye konkurranse blant andre elever. I arbeidslivet fortsetter stresset, og japanerne forventes å jobbe lange timer samtidig som de har et smil om munnen.

På jobb og ellers i samfunnet er det forventet at man behandler sine eldre og sjefer med aller høyeste respekt. Dette er sterkt knyttet til det japanske språket, noe vi vil komme tilbake til. På mange måter er det lett å utnytte denne store respekten i jobbsammenheng, da nyansatte på jobben ofte har vanskeligheter for å for eksempel si nei til å ta på seg ekstra oppgaver. På den annen side vil eldre ha lett for å finne en sitteplass på de stappfulle togene i Tokyo.

Kultur og språk

SakuraJapanerne har ulike tradisjoner og fester i løpet av året for å feire seg selv, familien og landet. Det er først og fremst de mange festivalene, matsuri, som utmerker seg. Noen av disse har lange tradisjoner, men mange er blitt betydelig modernisert gjennom årenes løp. Flere består av prosesjoner med flotte flåter, og de er også en god anledning til å spise god mat, drikke, se på tradisjonell underholdning, spille spill og gå rundt i vakre tradisjonelle plagg. Turister er også velkomne til å delta.

Japanerne viser respekt overfor eldre på forskjellige måter, ikke bare ved at de for eksempel reiser seg for eldre på offentlige transportmidler. Språkbruken er et eksempel på dette. Japanerne bruker ofte spesielle tiltaleformer og bøyer verb på en egen måte som viser respekt når de taler med eldre. Respekt og høflighet er imidlertid ikke noe som er forbeholdt eldre – japanerne fremstår generelt sett som svært høflige. Dette kommer særlig til uttrykk når japanerne drar til utlandet som turister, noe som nok er grunnen til at de er godt likt i mange land.